GoLeWe
Europese Unie  
Herken jij jezelf?

Yentl (17 jaar) stapt het bureau van de leerbegeleiding binnen. Ze heeft een rugzak mee met daarin slechts één map. “Ik heb hulp nodig. Mijn notities zijn een ramp. Ik krijg mezelf niet georganiseerd. Toetsen bereid ik onvoldoende voor, omdat ik maar de helft - als ik al geluk heb - van de leerstof terugvind. Taken vergeet ik af te geven.” En inderdaad, in die ene map die Yentl bij heeft, zitten tientallen losse bladen. Notities van Frans, een samenvatting van geschiedenis, een schema voor Chemie, een dictee, een half verbeterde toets wiskunde, …

 

Yentl begreep dat het zo niet verder kon. Zelfkennis! Ze zag in dat het probleem haar boven het hoofd groeide en zocht hulp. Samen met de leerbegeleiders, de ouders en enkele bereidwillige medeleerlingen werden de cursussen van Yentl in orde gebracht. Ook maakten ze afspraken rond een vervoermap (=handig opbergsysteem). Een maand lang kreeg Yentl de nodige begeleiding. Daarna moest ze zelf de verantwoordelijkheid dragen.

 

Twee maanden later kwam ze fier bij de leerbegeleider met haar rugzak. Het nodige lesmateriaal zat opgeborgen in diverse kleurmapjes. Elke kleur verwees naar een vak. Ze hield haar notities elke dag goed bij. Yentl had van haar probleem een sterk punt gemaakt.