GoLeWe
Europese Unie  
Ken je leer-sterkten!

Hoe leer jij, hoe studeer jij?
Ben je tevreden met je leerresultaten? En zijn je leraren of lectoren tevreden?  
De Lemo-test helpt leerlingen en studenten om te ontdekken in welke leervaardigheden ze uitblinken en hoe het gesteld is met hun motivatie. Ze krijgen een feedbackrapportje met concrete tips, zodat ze aan de slag kunnen om hun studievaardigheden verder te ontplooien.  

Met de actie 'Ken je leer-sterkten' ontwikkelden we met de GoLeWe-partners methodieken en materialen om leerlingen en studenten te stimuleren en te coachen om hun leer-sterkten nog beter te kunnen benutten en ontwikkelen.


Herken jij jezelf?

Yentl (17 jaar) stapt het bureau van de leerbegeleiding binnen. Ze heeft een rugzak mee met daarin slechts één map. “Ik heb hulp nodig. Mijn notities zijn een ramp. Ik krijg mezelf niet georganiseerd. Toetsen bereid ik onvoldoende voor, omdat ik maar de helft - als ik al geluk heb - van de leerstof terugvind. Taken vergeet ik af te geven.” En inderdaad, in die ene map die Yentl bij heeft, zitten tientallen losse bladen. Notities van Frans, een samenvatting van geschiedenis, een schema voor Chemie, een dictee, een half verbeterde toets wiskunde, …

 

Yentl begreep dat het zo niet verder kon. Zelfkennis! Ze zag in dat het probleem haar boven het hoofd groeide en zocht hulp. Samen met de leerbegeleiders, de ouders en enkele bereidwillige medeleerlingen werden de cursussen van Yentl in orde gebracht. Ook maakten ze afspraken rond een vervoermap (=handig opbergsysteem). Een maand lang kreeg Yentl de nodige begeleiding. Daarna moest ze zelf de verantwoordelijkheid dragen.

 

Twee maanden later kwam ze fier bij de leerbegeleider met haar rugzak. Het nodige lesmateriaal zat opgeborgen in diverse kleurmapjes. Elke kleur verwees naar een vak. Ze hield haar notities elke dag goed bij. Yentl had van haar probleem een sterk punt gemaakt. 

 

 


Partners op deze actie:

Plantijn_POS_HEX.gif         edubronlogo2.gif       GroepT.jpg    

HZeeland.gif      PHL.JPG


Heilig Graf.gif                KA Hoboken.JPG            logo PITO klein.jpg      

 Sint-Carolus.JPG                Sint-Jozefinstituut.jpg